Kopciuszek (Phoenicurus Ochruros)

Rodzina: muchołówkowate

Rząd: wróblowe

Głos kopciuszka

Wygląd kopciuszka

Długość:13-14,5

Jest całkiem szary i tylko ogon ma rudy.

kopciuszek przy karmniku dla ptaków

Pożywienie

Głównie owady, larwy, czasem niektóre jagody i nasiona.

Gniazdo

Gniazdo kopciuszka, jest zawsze osłonięte od góry. Zbudowane z różnorodnego materiału- piór i wełny. Umieszczone w szczelinach skalnych, na stosie kamieni lub desek, obecnie w szczelinach budynków, pod okapem dachu, a także półotwartych budkach lęgowych.

Jaja

Kopciuszek składa całkiem białe jaja.

Ciekawostki

Kopciuszek swoją nazwę zawdzięcza „zakopconemu” kolorowi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.