Kowalik zwyczajny (Sitta europaea)

Rodzina: kowalikowate

Rząd: wróblowe

Charakterystyka

Długość: 12-14,5 cm.

Jest także znany jako bargiel. To przepiękny ptak charakteryzujący niebieskim grzbietem, żółtym brzuchem, białym gardłem i białymi policzkami oraz czarnym paskiem na oczach.

kowalik zimą
kowalik zimą

Pożywienie

Zimą zjada nasiona, szczególnie nasiona słonecznika i niektóre drobne owoce. W innych porach roku zjada owady i ich larwy. Kowalik zdobywa pożywienie podważając swoim długim dziobem korę drzew i wyjmując spod niej robaki.

Gniazdo

Gniazduje najczęściej w dziuplach spróchniałych drzew opuszczonych przez dzięcioły (gdyż sam ich nie wykuwa). Czasem także w skrzynkach lęgowych. Jeśli otwór wlotowy będzie za duży, kowalik sam zamuruje go gliną, do tego rozmiaru który ułatwia mu wejście, a który utrudnia wejście drapieżnikom. Wewnątrz dziupli także zalepi wszystkie ostre kanty.

kowalik głową w dół
kowalik odpoczywający po jedzeniu

Jaja

Jaja kowalika są białe w gęste brązowe kropki. Samiczka wysiaduje jaja od 14 do 16 dni. Po 22 – 24 dniach podloty opuszczają gniazdo.

Ciekawostki

Kowalik nazywa się tak prawdopodobnie dlatego że uderza dziobkiem w drzewo, aby dobrać się do tłustych larw, niczym kowal uderza młotem w stal.

kowalik w ręce ornitologa podczas obrączkowania
kowalik w ręce ornitologa podczas obrączkowania na ornitologicznej akcji „Karmnik”

Środowisko naturalne

Kowalik zamieszkuje lasy i parki, jednak – co amatorom może wydać się dziwne – woli lasy i parki spróchniałe, wszelkiej wielkości drzew oraz we wszelkim położeniu (i nie bardzo przepada za plantacjami), gdyż właśnie tam ma najwięcej pożywienia.

kowalik odpoczywający na gałęzi
kowalik odpoczywający na gałęzi

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.